< Terug naar het overzicht

Karaton: de leukste manier om te leren lezen

18 maart 2019 | 4 MIN LEZEN


 
blog-pic-1.png
 

Dyslexie is de meest voorkomende leerstoornis en treft zo’n 3 tot 10% van de (Nederlandstalige) bevolking. Sommige studies suggereren zelfs dat het aantal dyslectici hoger ligt en dat een op vijf mensen (20%) een lichte tot zware vorm van dyslexie heeft. Dit zou betekenen dat er in België en Nederland alleen al zo’n vijf miljoen mensen kampen met deze leerstoornis. Omdat dyslexie zo veel voorkomt is het belangrijk om als ouder attent te zijn voor symptomen tijdens de eerste leerjaren van je kind. 

 

Als je vermoedt dat je kind een leesbeperking heeft, negeer dit dan niet. Er zijn verschillende goede bronnen waar je informatie kan vinden over hoe je hier het beste mee omgaat. Ook de school van je kind kan een goed aanspreekpunt zijn om de begeleiding en behandeling te starten. Het kan in het begin allemaal wat overweldigend lijken, maar handel altijd in het belang van je kind.

Stel, er wordt vastgesteld dat je kind dyslexie heeft. Wat nu? Wel, het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Je kind moet veel lezen, en best zo veel mogelijk onder toezicht van een ouder of logopedist om ervoor te zorgen dat de gelezen woorden ook juist zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen met dyslexie een normaal leesniveau kunnen bereiken als ze elke dag oefenen met lezen en spelling. Echter, als ouder weet je dat een kind motiveren om elke dag extra huiswerk te maken dan weer niet zo simpel is.

Maar waar zijn kinderen dan wel in geïnteresseerd? Wat trekt hun aandacht en houdt het vast? Waarschijnlijk geen saaie leesoefeningen. Kinderen houden van spelletjes spelen en dan nog het liefst op een computer of tablet. Veel ouders zien online games als tijdverspilling, maar wat als we je vertellen dat het dat niet hoeft te zijn? Wat als een spel je kind kan helpen met leren lezen? Met dat idee is Karaton ontstaan, een educatief spel dat kinderen met dyslexie motiveert om dagelijks te oefenen met lezen en spelling. 

Inderdaad, met Karaton wordt de game-tijd van je kind nuttig ingevuld. Omdat alle leesoefeningen in spelvorm worden weergegeven wordt oefenen een plezier en lezen een avontuur. Sommige van onze Karaton-ouders zeggen zelfs dat het spel behoorlijk verslavend is voor hun kinderen en dat ze hierdoor veel meer en langer oefenen dan met klassieke oefeningen. 

Maar wat is het Karaton spel nu precies? Karaton is een avonturenspel waarin de speler probeert een magisch universum waarin alle kennis verloren is gegaan opnieuw op te bouwen. Samen met Pok, de hulp van de speler en gids voor de vele eilanden die Karaton bevat, voltooi je leuke missies die aanvoelen als die van andere populaire games, behalve dat ze bestaan uit leesoefeningen die gebaseerd zijn op academische methoden.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om educatieve games in te zetten om leerstoornissen te behandelen. Een wetenschappelijke studie van Franceschini et al. (2013), wetenschapper aan de universiteit van Padau, toonde aan dat videogames kinderen kunnen helpen om beter te lezen. De studie vond dat de leessnelheid omhoog ging door het spelen zonder in te boeten aan nauwkeurigheid. In 2017 ontdekten Vasalou, Khaled, Holmes en Gooch, wetenschappers in onderwijs en informatica, dat educatieve videogames de ontwikkeling van leesvaardigheden bevordert bij kinderen met dyslexie. Karaton is het perfecte voorbeeld van zo’n educatieve game. 

Karaton is een interactief spel waar je als speler je fantasie de vrije loop kan laten met als doel je eigen paradijs uit te bouwen. Om dit te doen moet je bouwmaterialen verzamelen door het spelen van minigames die allemaal gebaseerd zijn op academische leestechnieken zoals splitsen, flitsen en herkennend lezen. Hoe meer je oefent, hoe meer je de vrijheid en materialen hebt om te bouwen. Dit motiveert en zorgt dat kinderen meer oefeningen maken wat dan weer een positieve impact heeft op het leesniveau.  

Een ander groot voordeel van oefenen met Karaton is dat kinderen autonoom kunnen spelen. Het spel verbetert automatisch de gemaakte fouten zodat kinderen kunnen leren uit hun eigen fouten zonder daarbij altijd onder toezicht te staan van een ouder of logopedist. Daarbij kan je in de Karaton Academy op elk moment de vooruitgang volgen en de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aanpassen.

Kinderen zijn sneller weg met nieuwe technologie dan ooit tevoren. Met Karaton geef je hen de vrijheid om te leren op de manier die ze zelf het leukste vinden en motiveer je hen om dagelijks te werken aan hun leerstoornis. Ga vandaag nog aan de slag met Karaton en maak van lezen een avontuur! 


Wil je graag meer weten en ontdekken wat Karaton voor jou kan betekenen?

Doe dan mee met één van onze webinars die we wekelijks hosten.

Klik hier om je in te schrijven.