< Terug naar het overzicht

Je kind motiveren om te lezen met deze 14 tips!

7 mei 2018 | Door: Karaton | 4 MIN

Blogpost foto2.jpg
 

Leest uw kind iedere avond, niet omdat het moet, maar gewoon voor het plezier? Indien dat het geval is zal uw kind beter scoren op school. Leesscores zijn namelijk de beste indicator voor schoolprestaties. Er is zelfs een studie die het verband tussen de leesvaardigheden van 7-jarigen en hun inkomen 35 jaar later aantoont! Onderzoek toont bovendien aan dat voorlezen en bespreken van boeken de beste manier is om het IQ van kinderen te verhogen en hen een voorliefde voor lezen aan te leren.

Veel ouders kopen leesboeken voor hun kinderen in de hoop dat ze graag gaan lezen in de toekomst. Maar lezen geraakt niet altijd even gemakkelijk geïntegreerd in het ontwikkelingsproces, aangezien kinderen lezen sneller als een opgave dan als plezier aanzien.

 

Dus de vraag is: hoe kunnen we kinderen toch een blijvende voorliefde voor lezen bijbrengen?

Wij verzamelden 14 tips:

1. Leer je kind zo vroeg mogelijk lezen

Ouders denken dikwijls het schadelijk is om kinderen al vroeg te leren lezen, maar dit klopt niet. Integendeel: je kan nooit te vroeg beginnen met kinderen te introduceren tot literatuur. De gevaren van vroeg onderwijs worden al meer dan 100 jaar onderzocht maar er zijn nog geen negatieve correlaties gevonden. Daarintegen zijn er honderden studies die de voordelen van het vroeg leren lezen aantonen.

2. Lees niet alleen voor aan je kinderen

Gebruik deze momenten als een kans om vragen te stellen over de verhalen en deze te becommentariëren. Dit is daarnaast een goede manier om je kinderen voor te stellen aan de juiste helden. Kinderen hebben een voorkeur voor imperfecte helden, dus vertel hen verhalen van moed, loyaliteit en karakter.

3. Maak lezen een gezinsactiviteit

Zorg ervoor dat lezen een vaste activiteit is binnen je gezin. Zelfs wanneer het huiswerk al is gemaakt, is het een goed idee om samen te lezen met je kind. Verzamel hiervoor een collectie met boeken aangepast aan het leesniveau van je kind.  Wanneer kinderen klaar zijn met het lezen van een boek, kan je met hen bijvoorbeeld naar de verfilmde versie ervan kijken als beloning.

4. Stel vragen

Wanneer je kind leest, vraag dan om het verhaal te hervertellen. Lezen is meer dan alleen maar woorden uitspreken, maar is ook denken over ideëen en gebeurtenissen herinneren. Reeds vroeg de leesvaardigheden verbeteren zal zorgen voor toekomstig succes bij de moeilijkere teksten.

5. Blijf je kind uitdagen

Neem een boek dat je kind kan lezen, maar moeilijker is dan de boeken die het doorgaans zelf kiest. Neem bijvoorbeeld eens een boek met alleen maar tekst in de plaats van een boek met afbeeldingen. Lees minstens een kwart van het boek en zeg dan tegen het kind dat het tijd is om alleen te lezen. De keuze ligt nu bij het kind zelf. De meeste kinderen lezen het boek gewoon verder uit omdat ze geïnteresseerd zijn geraakt hoe het verhaal afloopt.

6. Beperk elektronicagebruik

Boeken kunnen moeilijk concurreren met TV’s, smartphones en computers. De meeste kinderen laten boeken linksliggen voor elektronica. Het is aangewezen het gebruik hiervan te beperken tot het kind een degelijk leesniveau heeft bereikt. Een uitzondering hierop zijn digitale spelletjes waar educatieve elementen in verwerkt zijn. Deze kunnen ook helpen om het kind te leren lezen.
Wat zijn educatieve games?

7. Probeer strips bij aarzelende lezers

Sommige kinderen zijn geïntimideerd door boeken met alleen maar tekst. Strips kunnen een goede aanzet vormen om hen toch te doen lezen.

8. Ga regelmatig naar de bibliotheek

Help je kind boeken te zoeken die aangepast zijn aan zijn leeftijd en interesses. In de bibliotheek zijn er vaak ook complete kinderboekenseries te vinden, die kinderen aanzetten om boek na boek te lezen om zo verder te weten te komen wat er met hun lievelingspersonages gebeurt. Studies tonen aan dat de eigen keuze van boeken het leesniveau bevordert.

9. Wissel samen pagina’s af tijdens het lezen

Lees samen met je kind elk om beurt een pagina van het boek. Ondersteun je kind wanneer het moeilijkheden ondervindt met de uitspraak, want na verloop van tijd wordt dit een demotivator.

10. Zorg voor een dagelijks leesmoment

Dit kan een dagelijkse ontspanning na de schooltijd vormen. Organiseer dit bijvoorbeeld ‘s avonds zodat het kind iets langer mag opblijven op voorwaarde dat die tijd wordt gebruikt om een boek te lezen.

11. Stop niet met voorlezen nadat je kind zelf kan lezen

Blijf zo lang mogelijk voorlezen aan je kind. Dit houdt je kind geïnteresseerd terwijl hij zijn leesvaardigheden verder ontwikkelt en geeft jullie ook gespreksstof. Veel ouders klagen dat ondanks dat hun kinderen kunnen lezen, ze er gewoon geen interesse voor hebben. De meeste kinderen ondergaan een dergelijke fase, maar je kan deze beperken. Het probleem hierbij is vaak dat kinderen dan wel simpele verhalen kunnen lezen, maar toch nood hebben aan complexere verhaallijnen en personages. Deze uitgebreidere boeken bevatten heel wat moeilijke woorden voor het kind, wat hen dan ontmoedigt tijdens het leesproces.

Om deze reden is het noodzakelijk dat de ouders blijven voorlezen, zodat het kind geïntrigeerd blijft door de uitgebreidere verhalen. De wens om zelf ooit dit soort boeken zelfstandig te kunnen lezen, vormt ook een extra motivatie om een betere lezer te worden.

12. Onderhoud hun leesvaardigheden tijdens de zomervakantie

Zelfs de grootste boekenwormen riskeren hun leesvaardigheden te verliezen tijdens de zomervakantie. Onderzoek toonde aan dat kinderen die niet lezen tijdens de zomer tussen de 2 en 3 maanden aan leesbekwaamheid verliezen, een achterstand die zich ook verder opbouwt over de jaren. Wanneer kinderen een voorliefde voor lezen hebben ontwikkeld, kan dit echter worden vermeden.

13. Beperk je niet alleen tot boeken

Ook (educatieve) games, gezelschapspelletjes of magazines bieden kinderen leeskansen. Om het praktisch nut van lezen te verduidelijken kan je jouw kind bijvoorbeeld de boodschappen- of menulijst laten lezen.

14. Maak de vooruitgang zichtbaar

Een tabel of grafiek die weergeeft hoeveel boeken je kind al heeft gelezen kan een gevoel van voldoening geven. Bij het bereiken van bepaalde mijlpalen kunnen dan ook beloningen worden uitgedeeld. Dit is een vorm van gamification.


Meer blogartikels lezen

Deze blogpost werd geschreven door het Karaton team.

Karaton is een educatief avonturenspel dat kinderen met leesproblemen motiveert om aan hun leerachterstand te blijven werken. Wij benaderen taaleducatie op een creatieve en leuke manier waardoor het niet aanvoelt als extra taak of huiswerk voor het kind. Lang zullen ze lezen!

Wil je graag meer weten en ontdekken wat Karaton voor jou kan betekenen?

Doe dan mee met één van onze webinars die we wekelijks hosten.

Klik hier om je in te schrijven.

LEES OOK:

Waarom lezen goed is voor uw kind

Omgaan met dyslexie doe je met deze 10 kinderboeken!

Digitale hulpmiddelen: wat zijn educatieve games?

 

Bronnen:

Cullinan, Bernice E. 2000. Independent Reading and School Achievement. School Library Media Research: Research Journal of the American Association of School Librarians. Volume 3.

Cunningham, A. E., and K. E. Stanovich. 1991. Tracking the unique effects of print exposure in children: Associations with vocabulary, general knowledge, and spelling. Journal of Educational Psychology 83(2): 264–274.

Karass J., & Braungart-Rieker J. (2005). Effects of shared parent-infant reading on early language acquisition. Journal of Applied Developmental Psychology, 26, 133-148.

Krashen, S. D. 1993. The power of reading: Insights from the research. Englewood, Colo.: Libraries Unlimited.